Da jeg opdagede at man nemt kunne lave sine egne bønnespirer, var det næsten en helt ny verden der åbnede sig for mig, og jeg har siden eksperimenteret en del med det.
Der er en del tale om lektin indhold, så hvis du vil være på den sikre side, kan du købe specielle pakker med bønner til spiring.
Jeg har fået et spireglas i gave, men før har jeg altid bare brugt et normalt glas eller flaske. Den eneste forskel er at der er lavet en låg med små huller i forvejen.
Hvordan?
- Find en stor bøtte med låg, du kan eventuelt bruge et gammelt rødebede- eller kartoffel-glas. Lav huller i låget. Der kan også bruges en spirebakke.
- Dine valgte bønner skal først skyldes, så hældes vandet fra, nyt vand tilføres og i det skal de stå i blød. Gør det f.eks om aften og lad dem stå natten over.
- Når de har stået i blød hældes vandet igen fra, og så skal de skyldes i nyt vand igen. Hæld denne gang alt vandet fra.
- Bønnerne skal skyldes 2 gange dagligt, for at holde bakterier og andet væk.
Hvor længe?
Bønnerne plejer at spirer efter ca. 2 dage. Jeg plejer at spise dem efter 3 eller 4 dage. Jo større du lader dem blive, jo mere bitre bliver de. De skal helst ikke stå mere end en uge.Hvilke?
Der er alverdens ting der kan spires. Jeg har prøvet at lave en liste over nogle af dem her:
- Linser
- Mungbønner (Dem man oftest køber i supermakeder)
- Azukibønner
- Sennepsfrø
- Sojasfrø
- Radisefrø
- Kikærter (Kan godt være hårde for maven og det anbefales af man koger dem inden brug)
Bønner der er advaret i mod som bønnespirer, på grund af højt lektin-indhold:
- Sortebønner
- Limabønner
- Havebønner
- Pralbønner
- Kidneybønner
- Hestebønner
- Brunebønner
- Hvidebønner
Kommentarer
Send en kommentar